♣Deel twee  – Voeding

 

 

Deel twee  – Voeding

Door de jaren heen ben ik met vallen en opstaan best heel veel te weten ben gekomen over voeding en de effecten daarvan op het lichaam. Die zoektocht ontstond omdat ik meerdere klachten had en ook behoorlijke moeite had met het behouden van een gezond gewicht. Dat is inmiddels verleden tijd! 🙂  Ik vind het onderwerp voeding nu ontzettend interessant en waar ik normaal gesproken erg veel moeite heb in het focussen en mezelf op iets concentreren, is dat op het gebied van voeding absoluut niet het geval! Ik heb de afgelopen jaren heel wat boeken verslonden (goed voor de lijn) en veel zelfstudie gedaan.  Wil je weten welke boeken dat zijn dan kun je hier op klikken.

Zoals ik hierboven al schreef, ik merk dat er best veel mensen zijn die ook graag een andere weg in zouden willen slaan, een gezondere weg..maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Herkenbaar! Voor de duidelijkheid, ik ben geen diëtiste of specialiste op gebied van voeding, maar zeer zeker ervaringsdeskundige. Met name mijn eigen ervaring! Ik wil mijn mening, die gevormd is door de dingen die ik heb gelezen, ervaren en gehoord en de door de jaren heen opgedane (is dat een woord?) kennis hier graag delen omdat er wellicht mensen zijn die er iets aan hebben.  Met alle liefde!! Pik eruit wat je handig vindt , maar belangrijk, luister altijd naar jezelf!

Follow your heart, but take your brain with you 🙂

(Het is niet aan een stuk door het meest flitsende of vrolijke verhaal.. maar ja de waarheid is soms een beetje hard.) (Het is ook nogal lang, sorry daarvoor.)

Nog maar een kop thee!

Ik heb me de afgelopen jaren op allerlei manieren verdiept in voeding. Dat begon nogal letterlijk op een behoorlijk ongezonde manier.. Ik propte namelijk zo’n beetje alles naar binnen wat er eetbaar uitzag. Ik was letterlijk verslaafd aan eten. Je begrijpt misschien, dit was niet zomaar zonder reden. Ik was ongelukkig. Heel heel erg ongelukkig. Met mezelf vooral, maar ook met mijn leven en met zo ongeveer alles om me heen. Dat liet ik dan ook duidelijk merken aan de mensen om me heen.. en.. ik vond vooral mezelf erg zielig.

Dat mocht ook iedereen weten.. (Het is bijna een wonder dat ik toen geen blogsite begonnen ben, over mijn eigen ellende, maar goed) Ik zat jaren lang vast in die “slachtoffer”rol. Ik identificeerde mezelf er helemaal mee. Ik dacht ook echt dat ik de enige was die het zo ontzettend moeilijk had, en dat er niemand was die dat wilde begrijpen.. achteraf gezien heel erg egoïstisch, Ik ben hier verre van trots op, en denk nu wel eens met een soort “schaamtegevoel met terugwerkende kracht” aan die periode terug. Het was voor mezelf en voor de mensen om me heen geen makkelijke tijd..

Maar gelukkig is het allemaal niet voor niets gebeurd. Ik geloof inmiddels wel dat alles zo z’n reden heeft, en dat de dingen die je meemaakt in je leven je vormen tot de persoon die je vandaag bent. Het leven is een grote les denk ik, je bepaalt zelf wat je leert of niet. Maar als je niet leert.. blijft je les terug komen.

“insanity is doing the same thing over & over again.. and expecting a different outcome” (Albert Einstein) (wijze man)

We hebben denk ik allemaal wel een zwakke plek. Voor de een is dat (te veel) eten, voor de ander roken of (te veel) alcohol drinken.. Of altijd opzoek zijn naar nieuwe spanning op gebied van de liefde.. tot in den treuren.. of veeeel te veel geld uitgeven aan spullen die je helemaal niet nodig hebt..(uhm) of een combinatie van deze voorbeelden. Mijn zwakke plek was in de eerste plaats vooral eten. Al vanaf mijn puberteit had ik problemen met eten. Van Boulimia achtig gedrag tot uit eindelijk later heel veel kilo s aankomen. En weer afvallen.. en weer aankomen.. LIJNEN, LIJNEN EN NOG EENS LIJNEN.

Carrotlove

Noem een dieet en ik heb het gedaan.. Weight whatchers, Sonja Bakker, Cambridge, Dokter Frank, No carbs dieet.. gevaarlijke dieet pillen. Echt waar, je kan het zo gek niet bedenken of ik ging er 1000% voor, met de volle overtuiging dat dit keer mijn leven echt ging veranderen en ik eindelijk het perfecte lichaam zou hebben. Maar ook al viel ik kilo’s af, de ontevredenheid bleef. Dun of dik, het loste het echte probleem niet op. Ik was wel een stuk blijer, als ik dan weer afgevallen was. Nu was het eindelijk voor altijd goed.. Althans dat dacht ik op dat moment.. Maar de werkelijkheid was, dat zodra ik mijn “dieetmanie” weer kwijt was, de kilo ’s er net zo snel weer aanzaten. (Zoals bij zoveel mensen..) en ik in een dieper gat viel dan daarvoor. Ik voelde me een mislukking. Het zwaarste wat ik gewogen heb is 89 kilo… Ik ben 1.65.. dus je begrijpt dat dat niet gezond was.

Er schijnt altijd nog ergens licht , ook al lijkt het soms erg donker.