Glycemische wat??

Dit boek was echt een eye opener. Ik heb er erg veel aangehad.

Ik ben gek op zoetigheid.. echt.. Dat is eigenlijk nogal een understatement. Ik was een aantal jaar lang, zwaar verslaafd aan suiker. Met alle gevolgen van dien. Daar werd ik, om het maar letterlijk te benoemen niet vrolijk van.  Dus toen ik er een paar jaar geleden achter kwam dat ik mezelf aan het vergiftigen was met de enorme hoeveelheden suiker die ik weg werkte, ging ik op onderzoek uit.

Ik heb heel veel geprobeerd wat diëten betreft. Over de meeste diëten  kan ik helaas niet heel enthousiast zijn. Waar ik wel wat aan heb gehad, zijn de boeken over de effecten van voeding op onze bloedsuikerspiegel. Ik heb daardoor geleerd dat het erg belangrijk is wat een product met je bloedsuiker spiegel doet.

Dat heeft namelijk best vergaande gevolgen voor onze gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, hartproblemen, hoge bloed druk en sommige vormen van kanker.

Ik heb zelf een tijdje het GL dieet gedaan. (Gut wat een verassing) Het dieet op zich was niet het  magische antwoord op mijn af val struggles. Maar ik heb er desondanks veel van geleerd.

Hier volgt een redelijk saai, maar best belangrijk stukje. Sterkte.

GL en GI staat voor Glycemische lading en Glycemische index. Ieder product heeft een eigen GL en een eigen GI. Dat zijn maateenheden (getallen) die aangeven hoe snel je bloedsuiker spiegel stijgt na het eten van een bepaald product. Het verschil tussen deze twee is dat de GL nauwkeuriger aangeeft wat een product met je bloedsuikerspiegel doet, omdat daarbij ook gekeken wordt naar de hoeveelheid koolhydraten die er in een gemiddeld portie zitten. Soms is het zo dat een product een hoge GI heeft maar een lage GL, dat komt dan omdat er in een gemiddelde portie van dat product niet veel koolhydraten zitten. Je bloedsuikerspiegel blijft dan dus stabieler. En dat is wat je wil. Het is minder belastend voor je lichaam, maar ook omdat je daardoor in je vetverbranding blijft. (Handig als je wat kilo’s kwijt wil)

De GL waarde wordt meestal ingedeeld in drie categorieën. Low, Medium, High.

              Low :          0-10  

             Medium:  11-19   

             High :         20 en hoger  

Hoe lager de GL waarde hoe stabieler je bloedsuiker spiegel blijft. Dus hoe hoger de GL waarde? Drie keer raden? INDERDAAD! Je bloedsuiker spiegel vliegt omhoog.

Dus stel je hebt trek en je eet even snel een Mars ofzo. Dan maakt je lichaam super snel, heel veel insuline aan om alle glucose door je lichaam te vervoeren. Als er teveel glucose over is, wordt dat opgeslagen in de vet cellen. (Bad news) Maar daar blijft het niet bij. Je bloedsuikerspiegel daalt weer .. (Je voelt je moe, hongerig en soms een beetje duizelig.) Maar hij wordt dit keer lager als voordat je de Mars at. Gevolg.. je krijgt weer honger, nou ja eigenlijk gewoon lekkere trek. En je zet (weer)  koers naar de koelkast.. Lukt het dan niet om iets gezonds te pakken en kies je voor bijvoorbeeld een muesli reep, (die bevatten veel suikers) dan stijgt hij weer peil snel en begint alles van voor af aan. Dit hele verhaal is erg slecht voor je lichaam en als dat maar vaak genoeg gebeurd loop je het risico om Diabetes (type 2) te ontwikkelen.. En dat willen we niet!

Dus om het nog even samen te vatten.

Zodra je bloedsuiker spiegel stijgt wordt de insuline productie gestimuleerd.  De suikeropname wordt hoger en je vetverbranding wordt stopgezet. De suikers ( glucose) uit je voeding wordt naar de cellen gebracht waar ze nodig zijn om je energie te geven. Het teveel aan suikers wordt opgeslagen in de vet cellen. Voor het geval dat er een hongerwinter plaatsvindt. Hoe meer voorraad je aanlegt, hoe dikker je wordt. Als dit te vaak gebeurd wordt je vet als het ware vast gezet. Je lichaam haalt al zijn energie uit de (veel te veel) suikers die je binnenkrijgt. En het vergeet eigenlijk dat het ook de vet cellen kan gebruiken om zijn energie uit te halen. 🙁

♣(Voor de rekenwonderen onder ons.. De GL kun je uitrekenen door de hoeveelheid koolhydraten in een normaal portie te vermenigvuldigen met de GI ,als je die al weet, anders moet je die eerst uitrekenen (A/B * 100) en de uitkomst door 100 te delen.  (Maak je geen zorgen er bestaan genoeg gidsen waar zo ’n beetje alle GL en GI waarden per product al berekend zijn. easy peasy..))♣

Als je hier wat meer over leest, ga je al snel onthouden welke producten dus erg slim zijn om als tussendoortje te gebruiken en welke je beter kunt bewaren voor de “verwen jezelf momenten” Ik probeer die momenten eigenlijk te beperken tot 1 keer per dag. voor de rest probeer ik mijn bloedsuiker spiegel stabiel te houden door producten te eten waarbij hij niet stijgt. En ik merk dat dat met een vegan en redelijk suikervrij voeding patroon helemaal niet lastig is 🙂 Belangrijk is om altijd gevarieerd te eten. Op letten is altijd goed, maar sla niet door. Als je twijfelt is het altijd raadzaam om een diëtist te raadplegen.

Deze appeltaart is vegan, vrij van geraffineerde suikers en gemaakt met speltmeel. (Dat is net iets voedzamer voor je lichaam als tarwemeel)

Wil je meer weten dan kun je op deze link klikken.

Je kunt bij mijn recepten kijken voor lekkere (zoete) gerechten die je bloedsuiker spiegel behoorlijk stabiel houden.

Eet smakkelijk!

Liefs Sab♥

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *