Help!  Ik mis mijn kaas!!

Help!  Ik mis mijn kaas!!

Dat dacht ik tijdens de eerste drie weken “vegan” zeer GEREGELD. Ik hoor het ook vaak van mensen om me heen die besloten hebben om plantaardig gaan eten. Dus ik deel vandaag mijn (tot nu toe) geteste vegan kaas producten met je. Een greep uit de (koel) kast van Sab 🙂

Een leven zonder kaas kon ik me tot voor kort niet voorstellen. Ik deed t overal op, onder, tussen of over. Ik at t’ zo uit de hand of ik maakte er bladerdeeg broodjes mee. Kaas (casseine) verslavend? Geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig, Ik was het levende bewijs!

Maar ja.. Geen dierlijke producten betekende ook geen kaas. Ik was zelf  om eerlijk te zijn, redelijk sceptisch over de slaging kansen van deze zaak. Maar ik dacht bij mezelf .. oke, ik ga gewoon opzoek naar lekkere alternatieven. Hier onder vind je het resultaat.

Ik vind zelf de Vegan kaas plakken van Nature & Moi tot nu toe het lekkerst. Je kunt ze kopen bij de Jumbo voor 2,99 per pakje. Er zijn meerdere varianten. Van cheddar (smelt) cheese tot mozzarella plakken. Er is ook een geraspte versie in een zakje, voor over een pizza bijvoorbeeld. Die vond ik persoonlijk een beetje tegenvallen, maar dat komt misschien omdat het erg leek op de mozzarella, en die had ik dus al.

De kaas van vegan Deli vond ik erg tegenvallen, omdat hij helemaal uit elkaar brokkelt zodra je een plakje pakt. Rechts boven op de foto staat een “Parmezaanse” kaas van Prosociano. Deze kun je raspen net als een blok “normale”Parmezaanse kaas. Hij is echt lekker vond ik. De prijs is 6,49 . Je kunt hem online bestellen.  Links onder staat de Charly’s All is Fair Geheitkaas. Ik vind ook deze erg geslaagd. Je kunt hem brokkelen over een gerecht. Of op toastjes smeren. You name it! Hij kost 4,99 online.

Oke, dus geen geraspte oude kaas meer.

Maar wat dan wel? Ik las over Edelgist vlokken. say what? Jawel, er bestaan blijkbaar vlokken die naar kaas smaken en nog gezond zijn ook. Het is een gedeactiveerd gist en ze zien er een beetje uit als gedroogde Parmezaanse kaas vlokken vind ik. Ze bevatten van nature vitamine B1 en B2. Maar de meeste varianten zijn verrijkt met foliumzuur vitamine B4, B6 en soms B12. En echt eerlijk waar.. Ze zijn lekker. Ik strooi ze rijkelijk overal overheen, roer ze erdoor en bak ze mee. Ze zijn gezond en lekker! Je koopt ze voor gemiddeld 3,50. Maar je doet er echt lang mee! (Oke ik misschien iets minder lang.) 🙂

Ik moet zeggen de eerste weken zonder kaas waren best zwaar. Maar nu na een paar maanden taal ik er echt niet meer naar.  En na t’ zien van de documentaire What the health, zie ik gesmolten kaas nu meer als gestolde pus. Sorry…not sorry.

Anyway, ik hoop dat je een beetje geholpen bent door mijn kaas verhaal. Gewoon uitproberen zou ik zeggen 🙂

Eet smakelijk!

Liefs Sab ♥

2 gedachten over “Help!  Ik mis mijn kaas!!”

 1. Lieve mooie sab, wat heb jij een mooie, heldere en zeer leerzame vlog.
  Het leest erg fijn en ik kan mijzelf in meerdere ascpecten ook echt vinden.
  Zelf vind ik deze maatschappij, waar we aan het over consumeren zijn, met alle gevolgen van dien, enorm lastig.
  Ik loop hier dagelijks tegenaan.
  Toch ben jij hierin qua het vegan zijn, meerdere stappen op vooruit dan ikzelf.
  Al heb ik zelf ook een depressie moeten ervaren helaas, was dit wel een andere oorzaak dan vooral voeding of gewicht, maar toch ook wel het niet accepteren van jezelf en jezelf mooier willen maken dan je bent (vooral voor de buitenwereld) waar in het brein natuurlijk veel meer oorzaken bij komen kijken, wat jij ook wel benoemt.
  Toch is het leed achter zuivel en vlees maar ook kleding gemaakt met bont of dons een onderwerp wat mij dagelijks bezighoud.
  Alleen zit ik zeker nog tussen wal en schip.
  Ik probeer minder vlees te eten, minder zuivel te eten of drinken, en wanneer ik het eet of drink ben ik me er altijd van bewust en komt toch dat stukje schuldgevoel om de hoek kijken.
  Zelf heb ik een kleine pagina op fb genoemd ‘petitie tegen dierenleed’ waar ik petities deel van betrouwbare pagina’s, om toch op mijn manier wel een steentje bij te dragen. Er zitten inmiddels zo’n 190 leden op de pagina met onbekende strijders tegen leed vanuit het land waar ik erg trots op ben. Maar ik vind het niet genoeg.
  Wat ik echt zou willen doen is in mijn positie niet mogelijk helaas en dat frustreert mij soms enorm.
  Waar ik dus tussen wal en schip zit betreft de voeding, kan ik van jouw vlog en levenswijze maar ook de weg ernaartoe die jij bewandelt hebt enorm veel leren en zou mij eventueel die drempel over kunnen trekken.
  Ook hier zit natuurlijk een stuk doorzettingsvermogen maar ook acceptatie achter.
  Wetende dat het gewoon kan gaan lukken, zonder mezelf een druk op te leggen (wat jij ook aangeeft) voelt erg prettig en geeft het een grotere kans van slagen.
  Heel knap en dapper dat jij jouw verhaal wilt en durft delen met de buitenwereld, en bedankt jij mij het gevoel geeft dat ik niet de enige ben.
  Je zal een enorme steun of rode draad kunnen zijn voor niet alleen mij maar ook anderen, die ook de stap nog niet kunnen zetten en daarmee ook nog meer mensen die zich bewuster worden van een gezondere leefwijze voor onszelf maar ook voor dier en millieu, wat op dit moment enorm maar dan ook echt enorm belangrijk is!
  Maar ook voor het accepteren van onszelf als persoon en wie we werkelijk zijn! Heel veelzijdig, maar je benoemt onderwerpen waarvan ik zeker weet, velen onder ons tegenaan en vastlopen.
  Ik zal jouw pagina ook in mijn fb groep plaatsen en delen waar ik kan en ik blijf jou zeker volgen!

  Veel liefs kelly seitz

  1. Lieve Kelly, Wauw.. wat een onwijs lief bericht zeg. Het eerste bericht wat ik op mijn pagina ontvang! Ik kreeg echt een ontzettend warm gevoel bij het lezen ervan om eerlijk te zijn. Dit is precies de reden dat ik besloot of eigenlijk nog aan het besluiten was of ik dit echt allemaal zo openhartig wilde gaan delen op het internet. Het feit dat jij je erin herkend en er iets aan hebt is voor mij de doorslag. Ik ga niet meer twijfelen. Ik ga het gewoon doorzetten. Dank je wel! Ik herken ook heel veel van wat je schrijft. Ook ik heb het heel vaak moeilijk met de wereld waarin we leven en voel me erg vaak eenzaam daarin. Ik denk dat dat bij mij ook absoluut een rol speelt bij de depressies die ik heb gehad. Ik ken het gevoel dat het je helemaal opslokt.. Maar ik stond op een bepaald moment (niet lang zo geleden) voor een keuze..Of ik wordt een verbitterde vrouw die boos is op de hele wereld, of ik ga uit van mijn kracht en positiviteit en probeer van uit liefde een kleine verandering te creeeren. Ik denk dat het goed is om jezelf kwetsbaar op te durven stellen. Als er al mensen zijn die het nodig vinden om daar op wat voor manier dan ook misbruik van te maken, dan is dat iets van hen. Ik laat dat dan ook bij hen. Ik weet wat ik belangrijk vindt en daar gaat het om. Wat goed van je dat je een groep bent gestart op fb. Het maakt volgens mij niet uit wat je doet of hoe groot het is.. het gaat erom dat je iets doet. Wat betreft het vegan zijn.. Je geeft aan dat je je er wel van bewust bent en dat is volgens mij al heel erg belangrijk! Precies zoals je zelf ook zegt.. Wees lief voor jezelf, push jezelf niet, het komt wanneer het komt en anders maar niet. Ik herken je gevoel.. maar afdwingen werkt volgens mij niet. Probeer maar gewoon vertrouwen te hebben.. Dat probeer ik ook. Je bent niet alleen! Ik ga even op je fb pagina kijken, echt een super goed initiatief! Ik ga dankzij jouw bericht vol enthousiasme door met het delen van bepaalde dingen in mijn leven, nogmaals bedankt voor je lieve motiverende berichtje! Veel liefs Sab x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *