Suiker vrije biologische vegan wortel taart:) (Super smeuig!)

Ik ben echt blij. 🙂 Heel erg blij met deze taart.

Ik vindt carrot cake vaak erg droog of niet zoet genoeg, maar het is me gelukt om een (voor mij) perfecte wortel taart te creëren. Zonder geraffineerde suiker, en  100% Vegan. Ik heb biologische producten gebruikt, dus hij is in mijn geval ook helemaal biologisch 🙂 Jeej!

Hij is stevig, smeuig en zoet!!

En ik vind hem ook best knap 🙂

 

Ik heb een sjabloompje geknipt van een hartje, en dan de kokos snippers over de taart gestrooid. Daarna heb ik het “lege hartje” gevuld met wortelrasp wat ik bewaard had. Je zou natuurlijk ook een kerstboompje of iets anders leuks kunnen uitknippen. Let your creativity flow!

Zo maak je de taart

Verwarm de (hetelucht) oven alvast voor op 165 graden. 

Wat heb je nodig?

♥Een springvorm ( Ik heb er een met een doorsnede van 18 cm gebruikt. Houd er rekening mee dat hoe groter de doorsnede is, hoe lager de taart wordt, maar nog belangrijker, hoe korter de baktijd is. Je kunt checken of de taart gaar is door er met een lange sate prikker in te prikken. Als deze er droog en schoon uitkomt is je taart gaar)

♥Bakpapier

♥Een keukenweegschaal

♥En mengkom

♥Een kwastje voor het invetten van de springvorm

♥Een maatbeker

De ingrediënten voor de taart

♥400 gram geraspte wortel (Ik heb de wortel pulp gebruikt die ik over had na het maken van een wortelsapje met de slowjuicer, weggooien is zonde toch? Daar zit dus minder vocht in, ik heb in mijn recept 60 ml plantaardige kokosmelk gebruikt. Gebruik je verse wortel rasp? Maak daar dan 30 ml van)

♥100 gram speltbloem                                               ♥1 theelepel baking soda

♥50 gram amandelmeel                                            ♥2 a 3 theelepels vanille aroma

♥150 gram tarwemeel                                                ♥1 theelepel keukenzout

♥150 ml gesmolten kokos olie                                ♥3 handjes rozijnen

♥2 eetlepels kaneel                                                      ♥snuf nootmuskaat

♥1 theelepel speculaas en koek kruiden            ♥50 ml diksap appel

♥2 eetlepels wijnsteenbakpoeder                        ♥80 ml yacon siroop

♥1 theelepel arrowroot poeder                               ♥60 (of 30) ml vegan melk

♥Kokos schaafsel                                                          ♥Evt. walnoten voor de garnering

Work in progress

What’s next?

Zet je mengkom op de keukenweegschaal en weeg alle ingrediënten om de beurt af, voeg alles direct bij elkaar en roer af en toe even door.( Bewaar een klein beetje wortel rasp voor het decoreren van je taart.) Als alles door elkaar zit roer je nog eens extra goed, proef even (geen salmonella gevaar want het is vegan!) of je het zoet genoeg vindt. Het beslag moet smeuïg zijn, maar het door roeren gaat best zwaar.

Zo ziet het eruit voor hij de oven in gaat.

Leg een stuk bakpapier op de bodem van je springvorm en klik de rand er vervolgens strak omheen. Vet met het restant van je opgewarmde kokos olie uit de pan de randen in met de kwast. strooi wat kokos schaafsel op de bodem zodat de taart straks makkelijk los laat. Kieper dan het beslag in de vorm en strijk het me de bolle kant van een lepel een beetje gelijk, zorg dat je een soort kleine kuil maakt want de taart gaat nog een beetje rijzen. Bak de taart in 60 a 70 min. af op 165 graden. (Het kan iets korter zijn, dat verschilt per oven. Ik raad je aan om na 50 min. de saté prikker test te doen en om de 10 min dan even te kijken.

Zo ziet hij eruit als hij net uit de oven komt

Je kunt in de tussen tijd een frosting maken als je dat lekker vindt.

Dit heb je nodig voor de frosting

♥125 gram geweekte cashewnoten (half uurtje in warm water laten weken en dan afgieten)

♥Blik biologische kokosmelk die koud is, zodat de room laag er makkelijk af te scheppen is. Gebruik alleen de room laag en twee eeltepels kokos water.

♥25 ml yaconsiroop (Of meer als je het niet zoet genoeg vindt)

♥3 eetlepels limoen of citroensap

♥1 theelepel koek en speculaaskruiden

♥1 eetlepel vanille aroma

♥Snufje keukenzout

♥Mes punt arrowroot poeder

Maal alles door elkaar fijn met de keukenmachine tot een gladde massa. Er zullen wat stukjes over blijven van de cashew noten, dat geeft niet. Ik heb het mengsel na het mixen heel even opgewarmd in een pannetje, zodat de kokos room ook goed vermengd met de rest. Zet het daarna in een bakje in de koelkast op een beetje op te stijven.

Als de taart gaar is kun je hem uit de oven halen. Laat hem even een kwartiertje of langer afkoelen voor dat je de vorm verwijderd. Als hij voldoende afgekoeld is kun je de frosting er over heen gieten/smeren. (Zorg ervoor dat de taart niet meer warm is anders smelt de frosting.) Nadat je de taart hebt ingesmeerd kun je hem versieren. Zoals ik heb gedaan met kokos schaafsel of wortel rasp of gemalen (wal) noten of cacao poeder of vruchten… Do i need to go on? 😛

Als hij klaar is zet je hem een paar uur, minimaal 3, in de koelkast zodat hij kan opstijven. (Lang he? Je kan best stiekem een klein stukje afsnijden hihi) Ik zou hem daarna op kamertemperatuur bewaren, anders is hij zo hard en koud. Je hebt hem waarschijnlijk toch snel op. Ik deel altijd iedereen taart uit, dus bij mij is hij binnen twee a drie dagen verdwenen!

Maak er iets moois van!

Als je vragen hebt of een reactie wil plaatsen dan kan dat hieronder. Vind ik echt hartstikke leuk!

Liefs Sab♥

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *