Waarom vegan? Part 1

Goeie vraag..

Ik had me een paar jaar geleden niet voor kunnen stellen dat het ooit zover zou komen. Sab goes Vegan.. Nee. Kon ik me niet voorstellen. Alleen al om het feit dat ik zoveel producten lekker vond die niet vegan zijn. En bij het woord “veganist” zag ik eerlijk gezegd een beetje een wereld-vreemd-geiten-wollen-sokken type voor me. Wat achteraf gezien al best een eigenaardige gedachte is, aangezien een veganist geen geiten-wollen-sokken draagt. Maar dat terzijde. Tegenwoordig wordt er wel gezegd dat vegan een hype is voor hipsters. Het is een way of life die populair lijkt.. Ik denk zelf dat er gewoon steeds meer bewustwording komt bij (jonge) mensen. En dat is alleen maar toe te juichen volgens mij 🙂 Wie je ook bent en wat de reden voor je vegan leefstijl ook is.. Ik vind je een held(in)!  

Hoe ben ik in deze “way of life” beland? Zoals je misschien al hebt gelezen in the Story of my life ging het allemaal niet van de ene op de andere dag. Verre van.. Ik denk dat het bij grote veranderingen in je leven sowieso vaak een proces is wat moet groeien. Er wordt ergens op een moment een zaadje gepland, vaak heb je het niet eens in de gaten. Dat kan al jaren geleden gebeurd zijn. En dan ineens begint er iets te knagen.. Een stemmetje wat je niet langer kunt negeren. Bewustwording ontstaat, en dat kun je niet terug draaien. Onbewustwording bestaat volgens mij niet.. gelukkig.

Anyway, ik leef nu sinds een aantal maanden vegan. Ik begon ermee als een soort van experiment. Ik dacht zelf dat het tijdelijk zou zijn, omdat ik het toch nooit vol zou houden. Dacht ik. Nou niet dus… Ik kan je van uit het diepste van mijn hart vertellen dat ik me beter voel dan ik me ooit gevoeld heb.

♥ Ik ben veel minder moe. Mijn PDS (prikkelbare darm) klachten zijn zo goed als verdwenen. (behalve als ik suiker eet)♥ Mijn huid is super glad.. (Ik had altijd een beetje een onrustige huid) ♥Ik heb meer energie en als kers op de (vegan) taart.. de paar kilo’s die er per ongeluk weer aan waren gekomen de laatste maanden (Ik had een beetje een moeilijke periode en ik ben emo eter..) zijn er allemaal vanzelf af gegaan.

Dat heb ik serieus nog nooit meegemaakt. Nee echt. Nog nooit. Ik moet daar wel bij zeggen dat ik ook wat betreft het eten van suiker weer erg afgekickt ben. ( Ik heb heus wel is een cheat day.. Maar laten we zeggen dat ik 80% gezond eet en 20% wat minder gezond 🙂 )

Een enorm bord vegan boerenkool stampot , just for me.. hihi

Ik wil niet beweren dat dit allemaal komt door mijn nieuwe eetpatroon, ik vertel je alleen wat de (overduidelijke) veranderingen zijn sindsdien. Dit zijn mijn persoonlijke bevindingen.. en de voordelen die ik als individu ervaar. Dat zal voor ieder persoon verschillend zijn. Maar wat ik echt het aller aller grootste voordeel vindt.. is dat er geen (of ik hoop zo min mogelijk) leed kleeft aan mijn manier van leven. Een heel klein stapje dichterbij een wereld zonder dierenleed. Dat gevoel maakt het allemaal dubbel en dwars waard voor mij. Want vooral in het begin, is het niet altijd makkelijk.

Los van mijn persoonlijke redenen zal ik je proberen uit te leggen waarom het naar mijn idee voor je eigen gezondheid, voor het behoud van onze (enige) aarde en voor alle dieren (die een vreselijk bestaan hebben vanwege onze eet gewoonten) een goed idee zou zijn om eens na te denken over plantaardig (vegan) eten. Het is absoluut niet mijn bedoeling om je te” bekeren “tot veganist. Ik ga ervan uit dat je uit vrije wil dit artikel leest en waarschijnlijk wel geïnteresseerd bent in het onderwerp. Volg je gevoel, no matter what.. Dat is altijd goed denk ik.

Er wordt steeds meer bekend gemaakt over de gevolgen van het eten van dierlijke producten voor onze gezondheid. Het is inmiddels bewezen dat het eten van vlees en zuivel in verband wordt gebracht met kanker, alzheimer en diabetes. Bijna dagelijks kom ik berichten tegen van poep bacteriën in vlees, fosfaat in de kebab, zwaar giftige hoeveelheden kwik in de zalm en ga zo maar door. Als je bedenkt dat we de afgelopen jaren te maken hebben gehad met de vogelpest, de varkenspest, de gekke koeienziekte, en het schandaal van paardenvlees wat als rundvlees werd verkocht.. dan kun je je toch afvragen of het allemaal zo gezond is als we denken. Misschien probeert ’t universum ons wat duidelijk te maken? Ik wil niet zweverig doen ofzo, maar je zou het toch bijna denken.. Ik kwam deze blog tegen over vlees en de gevolgen. Erg duidelijk en goed onderbouwd.

Er zijn inmiddels genoeg documentaire ’s die uitleggen wat het eten van dierlijke producten doet met onze gezondheid. What the health vind ik erg inspirerend. Hij staat ook op netflix met ondertiteling. Het is natuurlijk altijd belangrijk om bij je eigen gevoel te blijven, en te doen waar jij je prettig bij voelt. Het is jouw leven. Maar persoonlijk wil ik wel graag helder hebben wat een bepaald product met voor mijn gezondheid doet, voordat ik daar keuzes in kan maken.

Je bent wat je eet.. fruit, groente.. of ?

Ik hoor vaak de opmerking: Maar je weet dat je vlees nodig hebt he? Anders krijg je allerlei tekorten.. Ik moet altijd een beetje lachen stiekem want echt.. Nog nooit hebben zoveel mensen  zich druk gemaakt over mijn eventuele vitamine tekort. Echt opmerkelijk, zoveel liefde. Ik stel ze dan altijd meteen gerust, nadat ik ze bedankt heb voor hun bezorgdheid.. Ik slik trouw mijn multi vitamine inclusief vitamine B12. Want dat is namelijk het enige wat je tekort kan komen als je plantaardig gaat eten. Verder hebben we, tenminste als we veelzijdig eten, echt genoeg aan plantaardige voeding. Ja, hoor ik dan.. Maar we hebben vlees nodig om sterk te worden! Oke.. let op.. Wij eten koeien, kippen, schapen, varkens en paarden. Want die zijn zo groot en sterk. Maar wat eten zij? … inderdaad. Planten. Meer niet. We zijn allemaal in staat om onze bouwstoffen uit planten te halen. Ik weet dat de meningen daar over verdeeld zijn en dat mag ook. Volg je hart en kijk naar hoe je je voelt. Daar gaat het om.♥

Waarom is de een je vriend en de ander je voedsel?

En tot slot.. Ik kan er zelf uren over piekeren als ik niet op pas.. En ik kan er behoorlijk verdrietig van worden als ik niet oppas.. De dieren. Ik wil er geen dramatisch epistel van maken.. Maar eigenlijk is dat het in de harde werkelijkheid wel. Ik vind het eerlijk gezegd best heel bizar in wat voor wereld we op dit moment leven. Een wereld waar in dieren gezien worden als producten.. Om de mens te dienen. En dat gaat niet met liefde en respect. Nee dat gaat in de meeste gevallen gepaard met veel onnodig leed, stress en pijn. Dieren kennen net als mensen emoties, zoals angst, blijdschap, maar ook verdriet en depressie. Ze hebben net als wij ook verschillende stemmingen, ze zijn erg sociaal en hebben ook “vriendschappen”  onderling, net als wij, ze ervaren intense pijn en doods angst net zoals wij dat kunnen ervaren. Het zijn levende wezens. Met een eigen karakter. Een eigen ziel. En een kloppend hart. Ze worden net als wij geboren in deze wereld en hebben net zo veel recht om hun leven op deze aarde te leiden als wij. Wanneer is het moment geweest dat de mens bedacht heeft boven de dieren te staan. En daarmee alle rechten van een dier afneemt. Ik weet het niet..

Wat ik wel weet is dat we op deze manier de wereld in een rap tempo kapot maken. De regenwouden worden massaal gekapt om plaats te maken voor  soja plantages. 20% van de soja opbrengst wordt gebruikt voor de soja producten die wij als mensen eten. (Eet overigens niet teveel soja, je kunt hier lezen waarom) De overige 80% wordt gebruikt voor het voeden van de dieren uit de veeteelt. Als we deze 80% zouden gebruiken voor het voeden van alle mensen op de aarde, zou het honger probleem over de hele wereld opgelost zijn. Daarnaast zorgen de uitwerpselen van de dieren in de bio industrie (veeteelt) voor verontreiniging van de bodem en drinkwater maar erger nog.. Koeien scheten zijn een van de grootste veroorzakers van het broeikaseffect..

Melk is goed voor elk.. toch? Of niet…

Melk is bedoeld voor een baby ( kalfje) om snel te groeien. Zodra het vast voedsel kan eten stopt het met melk drinken. Waarom stoppen wij dan niet? Voor 1 liter melk is zo’n 990 liter water nodig..  En het is niet eens gezond voor ons.  Lees in deze blog meer over melk en de gevolgen voor je gezondheid. Waar zijn we mee bezig denk ik dan.. Tja.. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die graag vlees willen eten en zuivel willen eten. Ik verwacht ook echt niet dat de hele wereld veganist wordt. Maar als we nu allemaal is drastisch zouden minderen..En dankbaar zijn voor wat we hebben. Dat zou voor iedereen zoveel schelen. ♥

To be continued..

Liefs Sab ♥

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *