Yaaa!! con (yacon) siroop :) en andere suiker vervangers !

Toen ik een aantal jaar geleden besloot om suikervrij te gaan eten kreeg ik te maken met een lastige kwestie. Ik was (en ben nog steeds ) een enorme zoetekauw. Dus toen ik er achter kwam dat mijn lichaam (geloof me, niet alleen mijn lichaam, waarschijnlijk ook dat van jou) totaal niet goed reageert op geraffineerde (bewerkte) suikers, was het van levensbelang dat ik een geschikt alternatief vond. En snel.

Er moet echt iets zoets in mijn ontbijt ! hihi

Ik ben van alles tegengekomen op mijn zoektocht. Ik gebruikte vroeger, tijdens al mijn diëten voornamelijk light producten en HEEL VEEL zoetstof. (Aspartaam) Ik vond het geweldig.. Ik deed het werkelijk overal overheen. Ik dacht dat het een “gratis” (geen kcal) suiker was. helemaal top!  Uhm nee. Niet echt. Wat bleek, aspartaam is niet gezond. Zeker niet in de hoeveelheden waarin ik t weg werkte. Ik las ooit ergens dat aspartaam een rest afval product is van kerncentrales. Ik kan daar nu niets over vinden, maar dat was genoeg voor mij om er acuut mee te stoppen en er meer over te lezen. Aspartaam wordt net als suiker in verband gebracht met stemmingswisselingen, kanker, diabetes en verrassend genoeg gewicht toename (!) Dat schijnt te komen omdat je hersenen zodra je iets zoets eet het signaal krijgen dat er suiker binnen komt en je bloedsuiker spiegel stijgt.  Ik kwam een artikel tegen waarin  goed uitgelegd wordt hoe je lichaam reageert op zoetigheid.

Ik zocht verder en kwam andere alternatieven tegen. Waaronder Ahorn siroop, Agave siroop, Kokosbloesemsuiker (Palmsuiker) Stevia en Sorbitol. Ik sloeg alles groot in en was weer dolgelukkig. Maar al snel merkte ik dat het niet het wondermiddelen waren waar ik naar zocht. Een aantal van deze producten zijn dusdanig bewerkt (geraffineerd) dat zo’n beetje alle voedingstoffen die er misschien in zaten, er uit zijn. Het enige wat er over blijft is een hele zoete stof die je bloedsuikerspiegel omhoog laat schieten en dat willen we niet. Daarbij komt dat ze vaak nog best heel veel kcal bevatten. Soms net zo veel als “normale” suiker. Sheize..

En er moet stroop op mijn pannekoek 🙂

Mocht je erg gek zijn op een van bovenstaande producten dan kun je het beste kiezen voor Ahornsiroop, of palmsuiker, maar echt met mate. Deze twee bevatten nog best veel goede stoffen en hebben een lagere GI en GL dan Agave siroop. Sorbitol wordt synthetisch gemaakt uit glucose en bevat dezelfde hoeveelheid kcal als witte suiker. Die zou ik dus laten staan. Stevia is ook een populair zoetmiddel. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel niet en bevat geen kcal. Je kunt het het beste in de meest onbewerkte vorm gebruiken. Dan is het een groene vloeistof afkomstig van een plantje. Denk niet dat je onbeperkt zoet kunt eten zonder aan te komen.. Wil je weten waarom en wil je meer lezen over stevia? Dan vind ik dit een goed artikel.

Ik zocht verder. En ik kwam uit bij verschillende producten die een lage GI/GL hebben (dus geen verhoging van je bloedsuikerspiegel). Ze bevatten weinig kcal. En ze zijn rijk aan behoorlijk wat stoffen die een positief effect hebben op je gezondheid. Lucuma poeder en Mesquite poeder.Persoonlijk vond ik de smaak niet super geweldig maar het is ook niet vies. Je kunt hier meer  lezen over lucumapoeder.

En hier lees je meer over Mesquite poeder.

#Note..Ik plaats soms linkjes naar artikelen of pagina’s die ik zelf erg duidelijk en eerlijk vind. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden denk ik, en het heeft geen zin om dingen te kopiëren van andere pagina’s terwijl daar super goede artikelen staan, waar ik nog wat van kan leren. 🙂

Dan is er natuurlijk honing. Ik dacht altijd dat dat redelijk diervriendelijk was en vond het stiekem een beetje overdreven dat veganisten dat niet aten.. Tot dat ik laatst een artikel las over honing waar ik echt van schrok. De bijen werken hun hele leven lang keihard om honing te maken. De imkers verwisselen de honing voor suikerwater, wat geen voedingstoffen bevat die de bijen zo hard nodig hebben voor hun harde werk. De vleugels van de  koningin zijn afgeknipt zodat ze haar hele leven op dezelfde plek moet blijven.  Bij de mannelijke bijen worden op pijnlijke manier de achterkant van hun lichaam “uitgeknepen” om zaad te verkrijgen zodat de imker de koningin kunstmatig kan insemineren.

Je kan je voorstellen dat dat erg pijnlijk is en ook heel stressvol. Toen ik dit ontdekte was mijn eerste gedachte.. Wauw.. zelfs insecten zijn niet veilig voor de mens.. Naast het hele honing verhaal is het leven van de bijen een stuk onzekerder door alle gifstoffen die er gebruikt worden op onze gewassen. Er gaan ontzettend veel bijen dood. En dat terwijl bijen voor ons van levensbelang zijn. Zij zorgen voor bestuiving van gewassen die wij eten. Zonder bijen.. drie keer raden.. Hier kun je lezen wat voor gevolgen het voor ons heeft als er geen bijen meer zouden zijn.

Ook de hommels hebben het zwaar. Deze zomer viel me op dat er ontzettend veel hommels na een lange lijdensweg van “verward” rond kruipen over de grond, dood gingen. Soms zag ik er wel tien per dag.. Het kwam waarschijnlijk door een bestrijdingsmiddel las ik..:(

Best heftig he? Maar ik dwaal af.. Terug naar de zoetstoffen.

Tot slot mijn favoriete product. Met stip op nummer 1!  Yacon Siroop.  Deze siroop heeft een hele zoete smaak (jeej) Ik vind het een beetje smaken naar caramel stroop. Deze siroop wordt gemaakt van een wortel van een plant uit het Andesgebergte in Peru. Het bevat veel stoffen die gunstige effecten hebben op onze gezondheid en het bevat FOS, een bepaald soort suiker wat niet door ons lichaam kan worden opgenomen. De GI/GL is extreem laag, Je bloedsuiker spiegel blijft dus ook laag. Er zitten heel erg weinig kcal in, 20 kcal per eetlepel. Klinkt fantastisch! Waar zit het addertje? Nou, het is helaas niet heel goedkoop. Je betaald ongeveer 9,95 per 250 ml.  En ongeveer 30 euro voor een liter. Ik moet daar wel bij zeggen dat je er echt lang mee doet. Tenzij je per week twee taarten en een cake bakt. Dan gaat het iets sneller. 🙂 De ADH van yacon is 20 ml per dag. Neem je meer dan kun je last krijgen van een opgeblazen buik en Gazzz…

Ik koop meestal een liter, daar doe ik ongeveer twee maanden mee.

De mensen die mij kennen weten dat ik erg enthousiast ben over dit product, Ik raad het iedereen aan. 🙂 Ik gebruik het zelf dagelijks o.a in mijn KOKO YOGO yoghurt, in mijn taarten, smoothies, en over mijn pannenkoek. Ik zou zeggen probeer het uit! Het is wat mij betreft het geld echt waard.

Nou, het is een iets langer artikel geworden dan ik had bedoeld. Maar ja, what else is new. Ik ben soms wat lang van stof. 🙂 Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Liefs Sab x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *